IL Trysilgutten

Om klubben

Om klubben

IL Trysilgutten

Trysilgutten IL, til vanlig kalt bare Trysilgutten, ble stiftet 20 mai 1861 som Trysil Skytte- og

Skiløberforening, er verdens eldste skiklubb. På 1870-tallet trakk skytterne seg ut av klubben

og stiftet Trysilfjeld Skytterlag. Det gjenstående idrettslaget skiftet da navn til Trysil Skiklub.

Men nye idretter kom til og i 1890 skjedde et nytt navneskifte til Trysil Idrætsforening, og i

1912 ble navnet Trysil Turn- og Idrætslag etter at også turn inngikk i idrettslaget. Navnet

Trysilgutten kom til i 1940.

                        

Gjennom årene har mange idretter kommet og gått, blant annet turn, orientering, tennis og

fotball. I jubileumsåret 2011 omfattet IL Trysilgutten idrettene langrenn, hopp, kombinert,

skiskyting, alpint, snowboard, telemark, freestyle, håndball, friidrett og gang og tur. 

IL Trysilgutten har en stolt historie og mange aktive utøvere har markert seg både nasjonalt og

internasjonalt gjennom årene. Blant klubbens mest kjente utøvere gjennom tidene er Per Bakken,

Elling Rønes, Halvor Næs, Johan Sætre, Atle Enberget, Karl Einar Henriksen og Anita Moen.

 

Klubben har også stått som arrangør av mange idrettsarrangementer. NM i 1955 går det fortsatt

gjeteord om. Øvelsene var 50 km og stafett og kronprins Olav overvar arrangementet. I

1997 var Trysilgutten arrangør av NM og World Cup telemark.  I forbindelse med 150-årsjubileet

arrangerte vi NM i slalåm og storslalåm, og alpingruppa har gjennom flere år arrangert

alpine FIS- og Europa Cup-renn.

 

Med over 900 medlemmer er IL Trysilgutten i dag et stort allidrettslag som skaper mye aktivitet,

spesielt for barn og unge.

 

Æresmedlemmer i idrettslaget Trysilgutten:  

O.G Sørhuus (1929)*
Ga fri grunn til å lage Idrettsplassen, som ble bygget  i 1941. Idrettslaget fikk gavebrev på eiendommen 15 august i 1928.

Kristian Sanaker (1929)*
Ga fremragende støtte til idrettslaget i mange år både økonomisk og på mange andre måter. Han ga blant annet ”Trysil-staupet” til utøveren som vant ”Trysil-femti`n” fra 1930 og frem til sin død i 1947.

Torbjørn Nordby (1937)*
Formann, styremedlem i idrettslaget i en årrekke samt turntrener i 25 år, dommer på ski og friidrett. Han var også selv meget god i hoppøvelser og turn. 

Magne Sanaker (1941)*
Lengst sittende formannen i idrettslaget, formann også i kretsens baneutvalg og styremedlem i idrettskretsen, friidrettskretsen, skikretsen mm. 

Nils Olsen (1949)*
Første formannen i fotballklubben Trysilgutten. Senere formann og styremedlem i mange år. Selv god turner og fotballspiller.

Carl O Sponberg (1953)*
Meget god friidretts- og langrennsløper. Gode plasseringer i langrenn både i og utenfor Trysils grenser. Flere ganger kretsmester, fylkesmester i friidrett og NM brosje på 5000m. 

Odd Nerhagen (1955)*
Styremedlem i fotballklubben og idrettslaget i mange år, samt formann i skikretsen, medlem av skiforbundets styre og dommer i både ski, fotball og friidrett. Han var også formann for planleggingen av hoppanlegget i Lerberget. Selv som utøver var han også gode i både hoppøvelser, fotball og ble norgesmester i langrenn både i stafett og 50 km.

Henning Mobæk (1961)*
Første trysling som deltok i Holmenkollen. Han gikk med en stav og ble nr 11 i 1901. Årene etter ble hans plasseringer i Holmenkollen bedre for hver deltakelse og har beste plassering som nr 4. 

Elling Rønes (1961)*
Blir nevnt som en av Norges skikonger med fire seire, en annenplass og tredjeplass i Holmenkollens 50km. Han ble også norgesmester på 30km og vant sin klasse i det første Birkebeinerrennet. Ble tildelt Holmenkollenmedaljen i 1947. 

Jørgen Myhre (1961)*
En god idrettsutøver med hele 20 kretsmesterskap både på friidrettsbanen og i langrennsløypa. Han har også en mengde gode plasseringer i Holmenkollen og i norgesmesterskap. 

Knut Myhre Jr (1961)
En meget god idrettsutøver med tilsammen 40 kretsmesterskap i langrenn og friidrett, der de fleste kom i friidrett. Han satt flere kretsrekorder på banen og distansemerker på flere løpsøvelser. De beste resultatene kom på mellomdistanse.

Halvor Næs (1961)
Norges jevneste elitehopper gjennom mer en 10 år, norgesmester flere ganger, deltatt i OL to ganger, 20 deltakelser i Holmenkollen og seier i Garmisch Partenkirchen. Han var også aktiv i friidrett og fotball. Mottok Holmenkollmedaljen i 1964.

Else og Martin Røkke (1968)*
Martin viste en fremragende innsats og arbeid med planlegging, bygging og administrasjon av Idrettshytta. Selv var han også en god friidrettsutøver. Else ga sin mann verdifull støtte og hjelp med planlegging og bygging av hytta.

Oskar Sandvik (1968)*
God innsats for fotballen gjennom sin ungdomstid. Selv en god langrennsløper i over 50 år. 

Jon Nordby (1968)*
Arbeidet hardt og mye for idrettslaget både i administrasjonen, forberedelser og gjennomføring av stevner, samt medlem i hovedstyrer og gruppestyrer i over 20 år. Han var også formann i hovedlaget når det ble arrangert NM på ski og bygging av lysløypa. Selv var han også en god utøver i friidrett, særlig på sprintøvelser.

Ola Halvorseth (1968)*
Arbeidet mye for idrettslaget i form av både å være formann, styremedlem eller i styre i gruppene kontinuerlig i over 20 år. Han var også instruktør/ trener og selv en god friidrettsutøver, spesielt i kastøvelser. 

Arve Nerhagen (1968)*
La ned veldig stort og allsidig arbeid for idrettslaget i mer enn 20 år. Både i form av Idrettshytta, fotballkamper, stevner og ulike skirenn. Selv var han også en allsidig idrettsutøver i både fotball, friidrett og langrenn. 

Johan Sætre (1979)
Hopper i verdenstoppen i 10 år. Norgesmester 10 ganger, en mengde både nasjonale og internasjonale topplasseringer. Deltok på den Tysk-Østeriske hoppuken 9 ganger og likt antall ganger i Holmenkollen, samt OL deltakelse to ganger. Mottok Holmenkollmedaljen i 1979. 

Jan Birger Tangnæs (1986)
Arbeidet mye for idrettslaget i form av både å være formann i hovedstyret og trener for gymnastikk- og turngruppa. Selv var han en god turner med deltakelser i NM og ble flere ganger kretsmester.

Anita Moen (2000)
Langrennsløper i verdenstoppen gjennom en årrekke som stolt representerte Trysilgutten ute i verden. To individuelle bronsemedaljer fra OL, har også syv stafettmedaljer for Norge i VM- og OL-sammenheng, samt 26 pallplasser i verdenscupen, der av tre seiere. Hun har fire seire i Birkebeinerrennet og 35 NM medaljer, der 16 er gull og en kongepokal. Er nå en stor ressurs for idrettslaget som trener.

Ola Lunde (2006)
Skytteremne utenom det vanlige og gikk også fort i skisporet. Fikk navnet  ”Null-Ola” grunnet at han ofte skjøt fullt hus. Deltok i Jr VM, ble Norgesmester flere ganger samt vinner av Kongepokalen. Han var landslagstrener for skiskytterne og er en stor ressurs for idrettslaget som trener. Er en god ambassadør for Trysilgutten nå i media som NRK-kommentator. 

Hasse Moren (2011)
Lagt ned stor innsats for håndballgruppa i mange år. Selv var han også en god håndballspiller og i over 50 år har han vært trener i idrettslaget.

Arnfinn Kalfoss (2011)
Arbeidet formidabelt med stor innsats for hoppingen i idrettslaget. Pådriver og arbeidet mye for planlegging og utarbeidingen av moderen hoppanlegg for klubben. Han har også selv vært en god utøver i hopp og senere en ressurs som trener i idrettslaget.

Atle Enberget (2011)
Telemarkkjører i verdenstoppen. Har seiere i verdenscupen både på storslalåm og telemarkskjøring. Han kan også viste til flere NM-medaljer, der tre er av gull. 

Karl Einar Henriksen (2011)
Funksjonshemmet langrennsløper (sittende) i verdenseliten i mange år. Deltok i 3 paralympiske vinterleker der det ble 2 individuelle gull, en bronsje, samt gull og bronsje i staffet. Han har også to gull og ett individuell sølv fra to VM. 

Trygve Ødegård (2013)*
Arbeidet hardt og vist stort engasjement for idrettslaget i mange år, spesielt for friidrettsgruppa. Han var også en av pådriverne og formann i trimgruppa.

Bernt Amdahl ( 2019)
Har hatt et sterkt, og brennende, engasjert for alpinsporten i Idrettslaget Trysilgutten. Han har bidratt i styret i mange år, samt vært en sentral og avgjørende aktør i mange prosesser for videre utviklingen av alpintsatsingen i Trysil.

Martin Lutnæs ( 2019)
 Har gjennom en årrekke utført fremragende innsats for idrettslaget. Han har representert IL Trysilgutten på en slik måte at det i vesentlig grad har fremmet idrettslagets virksomhet, resultater, utvikling og omdømme. Innehatt de fleste rollene i styrer og hos kretsen, samt hatt store rolle i blant annet Trysilserien i flere år. Hans stor dugnadsarbeid har også ligget i utbygging og forbedringer av hoppannleggene. 

Kjell Aurmo (2019)
Har i sin tid i idrettslaget både vært aktiv som utøver, trener og som en viktig ressurs i spesielt alpingruppa. Resultater blant som 1 gull, 2 sølv, 4 bronse fra VM Masters, samt flere NM medaljer. Hans engasjement som både styremedlem og trener gjennom mange århar vært med på å utvikle alpint tilbudet/ kunnskaper i klubben.

* Har gått bort

IL Trysilgutten
Postboks 160
2420 Trysil

post.trysilgutten@gmail.com

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift